top of page

Podpořili jsme naši talentovanou studentku Terezii Tomkovou


Terezie Tomková je výtvarnice, autorka ilustrací a objektů. Studovala na Pedagogické fakultě Univerzity Palackého nejprve výtvarnou tvorbu se zaměřením na vzdělávání a poté magisterský studijní program učitelství výtvarné výchovy. Během studia absolvovala zahraniční pobyty a zaujala už svou bakalářskou a magisterskou prací. 

 

Tvorbu této talentované studentky jsme podpořili stipendiem a nabídkou na spolupráci. Pro vznikající platformu Pečuji o sebe vytvořila Terezie Tomková soubor ilustrací a vznikl tak Povídavý skicák. Jde o jedinečnou edukativní pomůckou — jak pro jednotlivce, kteří chtějí podpořit svou kreativitu a pracovat na vlastní duševní hygieně, tak pro žáky 2. stupně základních škol a 3. stupně středních škol a pro další mladé dospělé.


Skicák plně vychází k poetiky a tvůrčích nápadů a ilustrací mladé výtvarnice. Její ilustrace — které jinak autorka i s originálními slovními komentáři zveřejňuje na svém Instagramu — jsou základem skicáku, který je určen k libovolnému dotváření. Uživatelé do skicáku mohu psát, kreslit, malovat, rýt, dělat otvory nebo lepit. Kromě toho se ale mohou inspirovat nepřebernými nabídkami tvůrčích zadání. Ta můžete najít v podobě doprovodných Karet k Povídavému skicáku.



Skicák si můžete stáhnout na odkazu a můžete jej také doporučit všem, kteří by se mohli zajímat o rozvoj kreativity a imaginace teenagerů i mladých dospělých.


Více o Terezii Tomkové...


Diplomová práce Terezie Tomkové s názvem "Továrna, kukla, netopýr" se zabývá médiem keramiky ve spojitosti s instalací. Autorka se pokusila o zhmotnění svých kreseb a jejich převedení do keramického média plné barevnosti a dialogů věcí a příběhů. Velký důraz kladla jak na zhotovení keramických objektů, tak na výběr barevné škály glazur a na samozřejmě instalaci, jež dotváří celkový dojem spolu s přidanými objekty. Jak je charakteristické pro instalační umění, prostor a jeho provoz navazuje vzájemný dialog s předměty a s nimi spojenými asociacemi.

 

Živelná barevnost Tereziiných děl vychází z charakteristických skic, které jsou podobné těm v Povídavém skicáku, formy byly mírně modifikovány pro provedení v keramickém médiu. Výslednou instalaci prostoupila eklektická vizuální lehkost, důraz pro barvu a cit pro prostorovou vzdušnou kompozici celkové formy provedení. V projektu se zabývám tématem cesty, kterou zastupuje pletenec - provaz vlasů, se zastávkami keramiky, jako průsečíky děje. Tvorba má rozvíjet představivost a epický děj. Jedná se o vyprávění, v kterém se prolínají pocity a vizuální fragmenty především z maďarského města Pécse, kde jsem studovala v rámci projektu Erasmus malbu nebo z Olomouce či rodného domova. Jedná se o jakési závěrečné shrnutí vizuálních a haptických zkušeností nabytých za uplynulé roky. Keramické médium souvisí s již zmíněným pobytem ve městě keramiky a také navazuje na moje předchozí zkušenosti s točení na hrnčířském kruhu, před které jsem se dostala k médiu keramiky. Instalace tak tvoří prostor pro vzpomínky a je do jisté míry transformací vzpomínek a jejich znovuvytvoření. Divák se tak ocitá ve světě záhadných bytostí, drahých kamenů nebo třeba kukly naplněné vlasy autorky, které celou instalaci posouvají surreálným směrem a vyvažují tak dětsky působící realizace.

Pro platformu Pečuji o sebe... a své žáky připravila soubor ilustrací, které dohromady — spolu se slovy a doprovodnými tvůrčími zadáními — tvoří originální celek v podobě Povídavého skicáku. Na fotografii je zachycena při hře s kaluží.

コメント


bottom of page