top of page

Milan Klement | Pedagog se schopností předávat informace srozumitelným a zábavným způsobem

Seznamte se s finalistou ceny pro nejlepší učitele a učitelky PdF UP Magister optimus 2024! Děkan PdF UP Vojtech Regec se rozhodl v letošním roce ocenit kvalitní vyučující a udělit ceny pro nejlepší učitele a učitelky Pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Cena děkana pro pedagogy roku bude vyhlášena 21. června 2024 na zahradní slavnosti PdF UP v Uměleckém centru UP. Do hlasování se kromě studentů může zapojit i veřejnost. Jedním z nominovaných je i Milan Klement. Přečtěte si více o tom, jak učí a co je pro něj důležité!



Kdo je prof. PhDr. Milan Klement, Ph.D.

 

Prof. PhDr. Milan Klement, Ph.D., a jeho výzkumný tým se dlouhodobě zabývá problematikou difuze informačních a komunikačních technologií do podmínek edukačního procesu, jak v rovině obecné, tak partikulární. Reaguje tak především na neustálý rozvoj informačních a komunikačních technologií, včetně jejich zavádění do vzdělávání, včetně výzkumu longitudinálních vlivů na tuto oblast. Mimo tyto aktivity se jeho výzkumná i pedagogická práce zaměřuje i na problematiku virtualizačních technologií a možnosti jejich využití ve vzdělávání, včetně problematiky distančního vzdělávání realizovaného formou e-learningu. Je autorem mnoha odborných monografií a řada jeho vědeckých článků je otisknuta v kvalitních časopisech indexovaných v uznávaných mezinárodních databázích jako je Web of Science či Scopus.


V současnosti, mimo své akademické zaměření, též pracuje na pozici vedoucího Centra informačních a vzdělávacích technologií PdF, a společně se svými kolegy z Centra, se stará o chod všech počítačových systémů fakulty. Je garantem a koordinátorem elektronických forem vzdělávání a hlavním metodikem systému STAG a jeho hlavním mottem při této činnosti je: „když můžu tak pomůžu, a když nemůžu, pomůžu taky“…



Vlastní pedagogická reflexe

 

Milan Klement z katedry technické a informační výchovy Pedagogické fakulty UP je jejím hrdým absolventem, kde také své vzdělání a praktické zkušenosti dále prohluboval v rámci doktorského studia, včetně vykonání habilitačního řízení. Jeho vědecká i pedagogická kariéra byla završena profesurou, kterou získal na návrh Vědecké rady UHK, a stal se tak profesorem pro obor Informační a komunikační technologie ve vzdělávání. Své vzdělávání a odbornost také prohluboval během odborných stáží na univerzitách či výzkumných pracovištích v řadě evropských zemí.

 

Na Pedagogické fakultě UP působí od roku 1999. Mezi lety 1999 až 2002 zde byl zaměstnán jako asistent, od roku 2002 do 2012 jako odborný asistent, od roku 2012 jako docent a od roku 2022 jako řádný profesor. Od roku 2018 také působí jako vedoucí Centra Informačních a komunikačních technologií, kde, jako hlavní koordinátor systému STAG, pomáhá studentům i pracovníkům fakulty vypořádat se s úskalími toho systému, neboť se řídí heslem: „za přesně definovaných podmínek jako teplota, vlhkost, tlak atd., bude počítač dělat přesně to, co se mu právě zlíbí“.

 

Jako garant a vyučující v rámci bakalářského a magisterského studijního programu se snaží studentům přiblížit problematiku počítačových sítí, hardwarové a softwarové struktury počítačů, virtualizačních technologií, elektronických vzdělávacích prostředí a další souvisejících záležitostí, které učitel informatiky pro svou práci potřebuje. Při své pedagogické práci se snaží řídit pravidlem, že „není nutné brát se příliš vážně, abychom byli respektováni“, a snad se mu to i daří.

 

"Nominace na tuto cenu pro mě znamená především velký závazek a odpovědnost, ale i radost a vděčnost."


Pokud se jej zeptáte, co si myslí o své nominaci na cenu Magister optimus, odpoví Vám takto: „Nominace na tuto cenu pro mě znamená především velký závazek a odpovědnost, ale i radost a vděčnost. Děkuji moc všem svým studentům, že mi umožnili se ucházet o ocenění v oblasti, která mě provází celý můj profesní život, a kterou považuji i za své životní poslání. Děkuji také těm, od kterých jsem měl tu možnost se učit, tedy těm, kteří mě profesně i osobnostně formovali, provázeli mými úspěchy, ale i neúspěchy. Naučili mě hlouběji poznat a chápat řád věcí v mém oboru. Děkuji tedy svým učitelům, mentorům, rádcům i kolegům. Je mým závazkem, abych jejich pomoc využil a tak, jak oni pomáhali mně, tak i já nyní musím stejně nezištně a obětavě pomáhat jiným a předávat zase svým studentům či mladším kolegům to, co jsem se naučil“.

 

Na otázku, čím se konkrétně zabývá, Vám odpoví: „Ve své pedagogické a výzkumné práci se zaměřuji na tři hlavní oblasti. První z nich je využití moderních ICT nástrojů v práci učitelů se zvláštním zaměřením na longitudinální porovnávání jejich vlivu na edukační proces. Další oblastí je problematika virtualizačních technologií a možnosti jejich využití ve vzdělávání. Třetí hlavní oblast je zaměřena na problematiku distančního vzdělávání realizovaného formou e-learningu se zvláštním zaměřením na problematiku elektronických studijních opor a jejich hodnocení. Tady vyučuji, tady zkoumám a tady se snažím své zkušenosti a odbornost předávat dále svým studentům“.

 

A pokud se jej zeptáte, co považuje za svůj největší profesní úspěch a proč, tak se Vám dostane následující odpovědi: „Chci, aby byli mí studenti co nejlépe připraveni na to, co je v životě čeká. Nicméně pokud se chcete v informatice udržet na špici, musíte neustále hledat nové cesty, poznávat nové technologie a přibližovat je ostatním. V této souvislosti byl mnou a mým týmem vytvořen a statisticky ověřen Model integrace virtualizace do vzdělávání, který se stal předobrazem dalších výzkumných prací v mezinárodním měřítku, o čemž svědčí i jeho citovanost v rámci Web of Science, či jeho zařazení do aktivit mezinárodního vzdělávacího programu VMware IT Academy, kde je sdruženo více než 100 vysokých škol a vzdělávacích institucí“.


 

… Předal nám důležitou životní lekci: že není nutné brát se příliš vážně, abychom byli respektováni…

 

Z nominačních textů aneb jak to vidí studenti a studentky PdF UP:

 

Co na kandidátovi nejvíce oceňujete:

 

„Vstřícnost a ochotu“ Z nominačního dopisu

 

Konkrétní příklad z výuky nominovaného učitele/učitelky, který by mohl inspirovat ostatní:

 

„Jeho hlavní atributy zahrnují nejen hlubokou odbornost, ale i schopnost předávat informace srozumitelným a zábavným způsobem pro studenty. Tato kombinace je již sama o sobě vzácná, avšak profesor Klement ji ještě umocňuje svou vstřícností a ochotou pomoci každému studentovi. Věříme, že jeho přínos k výuce v naší fakultě si zaslouží být oceněn.“ Z nominačního dopisu

 

Co Vám nominovaný pedagog/pedagožka předal/a pro život nebo pro budoucí povolání:

 

„Nominovaný pedagog nám předal důležitou životní lekci: že není nutné brát se příliš vážně, abychom byli respektováni. Rádi bychom dále podpořili naši nominaci tím, že zdůrazníme, jakým způsobem nominovaný pedagog přináší nepostradatelný přínos katedře technické a informatické výchovy i celé fakultě svou výjimečnou odborností a ochotou. Jeho angažovanost při správě sítí školy a přínos k chodu systému STAG zajišťuje plynulý chod technických a informatických procesů našeho vzdělávacího prostředí.“ Z nominačního dopisu

 

 

 

135 zobrazení0 komentářů
CIV inovacemi white horizont.png

© 2024—2023 Centrum inovací ve vzdělávání, Pedagogická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci. Webmaster Barbora Vlachová & Petra Šobáňová

  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Instagram
bottom of page