top of page

Centrum inovací ve vzdělávání podpoří kvalitu studia na pedagogické fakultě





Děkan Pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci prostřednictvím Centra inovací ve vzdělávání PdF UP (dále jen CIV) vyhlásil v závěru letního semestru grantovou soutěž určenou akademickým pracovníkům PdF UP zaměřenou na rozvoj inovací a zvyšování kvality studia (výuky) na PdF UP v roce 2024.

Interní grantová soutěž na podporu inovací a kvality studia na Pedagogické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci (text vyhlášení zde) tak obohatila možnosti podpory inovací na PdF. Typově se jedná o tzv. malé inovační granty, jež řešitelé připravují např. v návaznosti na výsledky evaluace výuky, vlastní pedagogickou reflexi a potřeby pracoviště v souvislosti s připravovanými akreditacemi nebo na základě inspirace ze zahraničí. Jedná se rovněž o nástroj podpory začínajících akademických pracovníků a pracovnic fakulty.

O finanční podporu mohli žádat akademičtí pracovníci a pracovnice PdF UP, přijímány byly rovněž žádosti studentů a studentek doktorského studijního programu — pokud jsou tito studující také zapojeni do výuky.

 

Grantová soutěž vzbudila u akademické obce zájem a do 8. července 2024, kdy byl mezní termín podání žádostí v elektronické podobě, bylo přihlášeno celkem 31 projektů (plus dva byly dodány bez dodržení pravidla elektronického podání a komise je nemohla posoudit).

 

Následně došlo k posouzení formální i obsahové stránky žádostí a komise jmenovaná děkanem (pod vedením doc. Petry Šobáňové) 5. srpna rozhodla o přijetí celkem 26 projektů. „Nový grantový titul, kterému neformálně říkáme malé inovační granty, přináší řešitelům impuls konkrétně změnit a posouvat kvalitu vlastní výuky. Změna může být relativně malá, třeba zavedení nové metody do výuky, příprava studijní opory, nová strukturace obsahu předmětu nebo koncepční využívání digitálních nástrojů. Považuji ale za důležité podporovat právě tyto zcela konkrétní nápady a změny, k nimž se pedagogové sami odhodlají — bez nich se totiž nemohou uskutečnit ani změny velké, koncepční,“ vysvětluje proděkanka Šobáňová.

 

Podpořené projekty — v souladu s cíli reformy pregraduální přípravy učitelů a strategických dokumentů PdF UP — přinesou potřebné inovace na úrovni výuky a obohatí kvalitu studia na fakultě. Vzniknou četné výstupy jako studijní materiály, videa nebo metodické materiály, část řešitelů posílí své didaktické kompetence absolvováním různých vzdělávacích kurzů a školení.

 

Administraci projektové podpory zajišťuje CIV, které také dohlíží na dodržování podmínek soutěže a na její průběh a následně provádí kontrolu projektů. Na výstupy projektů se můžeme těšit již v listopadu 2024, kdy projekty končí. Vytvořené studijní a metodické materiály budou zařazeny do veřejně přístupné virtuální knihovny.

 

Dodejme, že další kolo grantové výzvy se uskuteční v následujícím roce 2025.

 

 

Jaké typy inovací bylo možné podpořit?

 

Dílčí inovace na úrovni předmětu či kurzu (např. inovace zohledňující kompetenční rámec absolventa učitelství, zavedení nových metod a forem výuky, podpora aktivizace studujících, nového pojetí disciplín a strukturace jejich obsahu, propojení s pedagogickou praxí apod.).

 

Tvorba studijních opor, materiálů a jiných publikací určených studentům a studentkám PdF UP; podmínkou podpory je open access (otevřený přístup – zveřejnění v knihovně CIV či U21). V rámci projektu bude formou odměny nebo stipendia odměněn/a autor/ka studijního materiálu.

 

Tvorba audiovizuálních materiálů na podporu studia; podmínkou podpory je open access (otevřený přístup – materiál bude zveřejněn na fakultním YouTube kanálu a v knihovně CIV). V rámci projektu bude odměněn/a autor/ka audiovizuálního materiálu (tedy akademický pracovník, který je autorem/autorkou námětu, scénáře nebo aktérem/aktérkou videa).

 

Tvorba metodických materiálů pro podporu inovací v aplikační sféře studijních programů (např. pro výuku dílčích vzdělávacích oborů nebo průřezových témat na školách, pro řešení globálních témat ve vzdělávání apod.); podmínkou podpory je open access (otevřený přístup – zveřejnění v knihovně CIV či U21). V rámci projektu bude odměněn/a autor/ka metodického materiálu.

 

Zvyšování didaktických kompetencí akademických pracovníků a pracovnic prostřednictvím dalšího vzdělávání, konkrétně jde o podporu účasti na placeném kurzu, výcviku či školení, jehož absolvování se projeví ve formě inovace či zkvalitnění výuky. Podpora bude realizována formou odměny akademickým pracovníkům/pracovnicím nebo vyplacením stipendia (v případě studentů/studentek doktorského studijního programu). V projektu je třeba prokázat absolvování placeného kurzu a objasnit, jak se poznatky či dovednosti získané na kurzu projeví v inovované výuce.

 

 

 

 

Text: CIV, Renáta Chalupová 

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page